Skoleskipet

Skipet "Sjøkurs" er nå tatt ut av drift, og vi arbeider med å få et nytt skoleskip på plass. Sørlandets maritime videregående skole har drevet undervisning på skoleskip helt siden 1927.

 

1927-1973 

Fullriggeren Sørlandet ble bygget til å være skoleskip for stiftelsen, og seilte med elever frem til 2.verdenskrig bryter ut. Da ble skipet overtatt av tyskerne, og skoledriften kom ikke i gang igjen før i 1949. I 1973 blir Sørlandet erstattet med et motorskip. I dag seiler fullriggeren verden rundt for skolen A+ World Academy, en high school som er registrert i Sveits.

 

1974-1994

Kystruteskipet M/S Salten blir stiftelsens nye skoleskip, og får navnet M/S Sjøkurs. Det brukes frem til de nye læreplanene i Reform 94 kom. I dag drives skipet av Saltens Dampskibsselskap og ligger i Bodø.

 

1995-2006

Stiftelsen kjøper M/S Gann, som da var skoleskip for Rogaland Sjøaspirantskole. Dette var også et kystruteskip, og het opprinnelig het M/S Sandnes. Skipet får navnet M/S Sjøkurs, og blir dermed det andre skipet i rekken som har dette navnet. I dag drives skipet av Ryfylke dampskibsselskap, og ligger i Stavanger.

 

2007-2019

Igjen kjøper stiftelsen skoleskip fra Rogaland Sjøaspirantskole, M/S Gann, tidligere hurtigruteskipet Ragnvald Jarl. Også dette skipet får navnet M/S Sjøkurs, og blir skip nummer tre i rekken med dette navnet. Januar 2019 ble det klart at skipet trengte omfattende oppgradering for å kunne fortsette som skoleskip, og skolens styre vedtok at det ikke lenger var økonomisk forsvarlig å drive skipet videre. Skipet ligger nå i opplag i Kristiansand.

 

2021-

Hva vårt neste skoleskip blir er ikke avklart, men vi ønsker oss et fremtidsrettet skip som skal forberede elevene best mulig på det som venter dem i læretiden.